9 Mesos a Singapur fent un Erasmus i aprofitar per descobrir el Sud-Est Asiàtic

ORIOL CASAS DOBLE GRAU EN ENGINYERIA I TELECOMUNICACIÓ

La meva experiència va començar com comencen molts dels viatges: assegut davant de l’ordinador de casa, en una tarda de diumenge normal i corrent. Era l’últim dia per aplicar per a fer un Erasmus pel curs que ve i, tot i portar uns mesos donant-li voltes, encara no estava convençut si valdria la pena. Jo buscava una oportunitat per anar a alguna universitat de bona reputació acadèmica i professional i, després de mirar diversos rànquings online, vaig trobar la Nanyang Technological University, a Singapur. En aquell moment, sense saber encara on quedava Singapur exactament en el mapa, vaig aplicar per anar-hi, pensant que sempre seria a temps de tirar enrere. Llavors, el fet d’anar a viure a Singapur semblava que quedés a molts quilòmetres de distància, però la veritat és que el meu viatge va començar allà mateix, a només un clic de distància.

Bicicletada nocturna de la universitat

Singapur, ciutat-estat.
Singapur és la ciutat del futur. Realment penso que hi ha molta gent a Catalunya que no tenim ni idea de què és (i ho dic humilment, perquè jo en sóc el primer, el qual aquest país li va trencar totes les expectatives). L’estat de Singapur no arriba als 55 anys d’història, però en aquest període han passat de ser un poble de pescadors, a convertir-se en un referent mundial de modernitat i eficiència energètica, líders en educació, sanitat, investigació i competitivitat econòmica. Una recerca ràpida per Internet i trobareu Singapur en el podi dels rànquings pel que fa a esperança de vida, seguretat i delinqüència, renda per càpita, coeficient intel·lectual, nivell d’innovació… .Però estadístiques apart, aquesta és una ciutat extremadament diversa i multicultural. Aquí conviuen comunitats d’origen xinès (la majoria), malai, hindú i euroasiàtic (els anomenats colons). Aquesta barreja està molt ben integrada i es pot apreciar en les escoles, els llocs de culte, la gastronomia, l’arquitectura i urbanisme… I en la gent! Singapur és una ciutat oberta al món i vol més estrangers. En general, els singapuresos senten atracció cap a Europa, la nostra cultura i els nostres valors; i els encanta conèixer més sobre nosaltres!

Celebració de l’Any Nou xinès

Money, money, money.
No és cap secret que Singapur és un país per a gent amb gran poder adquisitiu, però això no significa que té perquè ser car per a tu. L’habitatge és de les coses més cares, però no ho és tant si vas a algun dels hostals “backpackers” o “guesthouses”. Jo vivia en una habitació compartida a la residència de la universitat i estava pagant bastant menys del que pagava en un pis d’estudiants a Sabadell o Cerdanyola. Però la clau per a un bon pressupost és que el transport i el menjar són molt assequibles. Hi ha moltes connexions de busos i trens per moure’t per tots els barris de la ciutat. I sobre el menjar, no vaig cuinar ni un sol dia de tota la meva estada. Cada dia podia anar a qualsevol dels menjadors públics que hi ha per la ciutat (o a la universitat) a qualsevol hora, i m’atipava de la millor cuina asiàtica per uns 3-4€!

La regió: El sud-est asiàtic.
Per més fascinat que estaré sempre de Singapur i la seva gent, haig de confessar que les millors experiències no les vaig viure en aquest país, sinó a la resta de països dels voltants. Malàisia, Indonèsia, Filipines, Tailàndia, Laos… són alguns dels països que em van fer descobrir aquesta regió del món, de la qual en vaig aprendre moltíssim i m’emporto records i valors molt especials. El meu viatge preferit va ser al Vietnam, on m’hi vaig passar 30 dies, recorrent-lo de nord a sud, fent més de 3500km sobre una moto. Des d’una capital del país (Hanoi), on em vaig comprar la meva Honda Win de 125cc, vaig recórrer gran part del país, travessant costa, muntanya i jungla, ciutats i poblets, autopistes i caminets, fred i calor… fins a arribar a l’altra capital (Ciutat de Ho Chi Minh), on em vaig vendre la moto i vaig seguir amb la meva aventura cap a Cambodja.
El secret per poder haver fet tot això, com sempre: viure a Singapur. Aquesta ciutat és un punt estratègic ideal per qualitat de vida, feina o estudi en bones condicions. Però també és una ubicació geogràfica perfecta per viatjar a tota una sèrie de llocs fantàstics de forma molt assequible.

Al acabar la marató oficial de Singapur

El món del futur.
Si encara no t’he convençut a preparar la maleta, ho intentaré un últim cop amb la següent reflexió:
El món mai ha estat tan globalitzat com avui dia. No hi ha hagut, en tota la història de la humanitat, un període on les persones poguéssim connectar de forma tan fàcil amb gent de tot arreu del planeta. Normalment, són aquells que estimem (família, amics…) els que fan que ens costi marxar de casa. Però el fet de tenir aquestes relacions humanes només són fruit de la casualitat d’on vam néixer. Així doncs, si som capaços de travessar les barreres culturals, a través del respecte i l’empatia, ens esperen 7.800 milions de persones noves per a conèixer, els quals poden esdevenir nous amics o família. I no podria ser aquest, el món del futur?