Innsbruck, destí Erasmus pels amants de la neu

Jordi Puig

Com deu passar a molts, jo tenia molts dubtes abans de marxar. De fet, no sabia ni on anar, tot i que tenia clar que el que volia era un lloc proper, a Europa.
Vaig valorar les opcions i, ja que he estat estudiant alemany, vaig pensar que seria de gran ajuda anar a un país de parla alemanya. Llavors va ser quan vaig veure que hi havia l’opció d’anar a Innsbruck, una ciutat que només coneixia com a destí per esquiar.

L’emblema d’Innsbruck (Goldenes Dachl) i jo

La ciutat d’Innsbruck està situada a una vall entre els Alps, i si t’agrada fer activitats d’hivern, de muntanya o la natura Innsbruck és una molt bona opció. La seva posició a més és molt adequada pels que volen viatjar per centre Europa o Itàlia. Un altre avantatge consisteix en la proximitat d’Innsbruck a Munic, que és a dues hores amb bus. Munic està molt ben comunicada amb altres ciutats, per exemple Barcelona, des d’on he fet tots els meus viatges per marxar o tornar a casa.

Innsbruck és una ciutat universitària en la qual hi ha vora trenta mil estudiants actualment, dels cent mil habitants que té. És definitivament una ciutat plena d’oportunitats, de manera que tothom pot trobar el que l’interessi més, des d’esports, concerts en directe, esdeveniments per conèixer la vida local, conèixer altres estudiants… A més, gràcies al fet que és una ciutat jove i turística, no tenir coneixements d‘alemany no és un problema, gairebé tothom parla anglès!

La regió del Tirol i Innsbruck tenen una cultura que es diferencia en alguns punts de la cultura típica austríaca, ja que comparteixen semblances amb la província alemanya de Bavaria. Comparant amb la cultura catalana o espanyola, puc dir que els locals he conegut són distants al principi però igual d’agradables quan els coneixes més a fons! La gent de carrer és molt correcte i amable, no he tingut cap conflicte de cap mena, a tota hora a qualsevol lloc un s’hi sent molt segur.

Vistes d’Innsbruck

Pel que fa a la meteorologia, depèn de l‘estació, però en general és irregular, sovint és núvol, i hi ha elevats contrastos de temperatura, sobretot a la primavera. Per sort el temps no sol ser un problema, ja que el transport públic esta molt ben organitzat. A més quan no plou, recomano molt el transport amb bicicleta, pel fet que la ciutat és completament plana i s’hi pot circular sense problemes.

La gastronomia és diferent a la nostra cuina mediterrània. La majoria dels seus plats són cuinats i calents. En el menú abunden les sopes, carn estofada o fregida… sovint acompanyada amb patates o xucrut, Dumplings o Spätzle amb salses, all, ceba o espècies. Tanmateix, les seves postres i pastisseria són increïbles, a més a Àustria també hi ha una cultura del cafè molt arrelada.

Pel que fa a les opcions d’habitatge i el cost de vida, cal destacar que el sistema de residències està molt ben organitzat. És senzill i recomanable, jo m’he estat en una d’aquestes residències. Per altra banda, si es vol un lloc per viure a bon preu les borses de pisos i habitacions són un recurs a tenir molt en compte, tot i que pot resultar difícil trobar el lloc adequat i les gestions requereixen més temps i tràmits. En aquest aspecte, els grups de Facebook són molt útils per trobar un pis o habitació que satisfaci les necessitats.

Cal tenir en compte que el cost de vida és més elevat que al de Catalunya. Això ho he notat en els productes bàsics com el peix, carn i vegetals. Els bars, locals i restaurants que he visitat a les ciutats d’Àustria també tenen un preu més elevat que els de Catalunya, però com sempre hi ha excepcions en les zones més tradicionals i menys freqüentades per estrangers.

Alps vora Innsbruck

Com a conclusió, puc afirmar que viure a un país diferent al que estàs acostumat és una experiència que recomano a tothom. Viatjar sol m’ha fet millorar en molts aspectes, com el coneixement d’idiomes, ens els quals he millorat molt, així com en la capacitat de comunicació amb gent diferent i d’altres països. També he après moltes coses sobre països de tot el món, he tingut experiències que no oblidaré i he fet grans amics!