6 mesos acabant l’universitat a New York i 6 mesos de pràctiques a Washington DC

GEMMA BARCELÓ GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES

Nova York: Gener-Juny 2014 | Conveni Bilateral Universitat de Columbia
Washington DC: Juny – Novembre 2014 | Pràctiques: VSAG Consulting Group

Al 2014 vaig tenir l’oportunitat d’anar a Nova York per acabar els meus estudis universitaris. Estava estudiant el Grau en Administració i Direcció d’Empreses i la meva universitat (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona) oferia diferents oportunitats per estudiar a l’estranger (a través de beques Erasmus i a través de convenis bilaterals propis). Després de decidir allargar els estudis un any (vaig fer el grau en 5 anys, enlloc de 4) per tal de poder fer més practiques en empresa i poder veure més realitats, els últims 6 mesos de la carrera els vaig passar a Nova York, a Barnard College de Columbia University.

Entrada Columbia University (Broadway Avenue). Últim dia d’exàmens finals.

Quina experiència! He de reconèixer que hi van haver moments durs, sobretot les primeres setmanes, però és una experiència personal que recordaré tota la vida i que va tenir un gran impacte en el meu desenvolupament com a persona i a nivell professional.

Anar a viure a una altra ciutat, on no coneixes a ningú i no parlen la teva llengua no sempre és fàcil. Però els primers dies de ser allà, la universitat ens va rebre amb un programa d’acollida on se’ns explicava tot i on teníem l’oportunitat de conèixer tots els altres estudiants internacionals, així com molts estudiants de la universitat que feien de “guies”. En aquesta sessió de benvinguda no només et situaven en relació al funcionament de la universitat, sinó que també et donaven informació i consells sobre viure a la ciutat.

L’idioma. Pot semblar curiós però, malgrat jo dominava l’anglès (i inclús feia la meitat de les assignatures en anglès a la universitat de Barcelona), quan vaig arribar allà va quedar “com bloquejat”. Em costava molt parlar i entendre a la gent; imagino que és normal quan, de cop, entres en un entorn on la majoria de persones són natives i l’anglès és la única llengua que escoltes durant les 24h, 7 dies a la setmana. Vaig necessitar unes setmanes d’adaptació. En aquest sentit, per les classes em va passar el mateix: em requeria més temps entendre, llegir les lectures, fer els reballs…però amb esforç, paciència i molta dedicació tot va sortir bé.

Activitat a Barnard College.

Estudiar a l’estranger et brinda també l’oportunitat d’assistir a classes amb professors diferents, de cursar assignatures que aquí no s’oferten… Per exemple: vaig poder escollir “Gender Economics” (basada en analitzar les diferències de gènere aplicant teories econòmiques) o “Organizing Innovation” on el professor Stark cada dia ens sorprenia amb casos sobre diferents formes organitzatives que generen ecosistemes o estructures d’equips amb més innovació. De fet, és una oportunitat per descobrir i viure en primera persona una altra sistema educatiu que, en el cas de Columbia University, he de dir que era molt exigent i competitiu. Segurament, sent un reflex també de la pròpia ciutat on es troba. Sempre que em pregunten què en penses de Nova York, responc: és una ciutat apassionant, amb una diversitat i una energia increïble a tots els nivells, però també és una ciutat on la competitivitat, l’ambició estan molt presents.

Les persones. Encara avui, 6 anys després, segueixo en contacte amb moltes amistats que vaig fer aquells dies i, en concret, fruit d’aquella experiència vaig conèixer 3 persones que són molt importants per a mi. Vist amb perspectiva, reflexionant sobre aquells mesos que vaig viure fora, te n’adones encara més que, el més important de qualsevol experiència internacional (i jo diria que és aplicable a la vida en general) no és la universitat on estudiaràs, ni la ciutat que has escollit…són les persones que coneixes. Els moments que comparteixes amb totes les persones que entren a la teva vida (i tu a la seva) i, especialment, amb aquelles que acaben convertint-se amb la teva família durant el temps que estàs fora.

Menjant BBQ Ribs el dia 4 de Juliol: “Independence Day”.

I després? Des de la Universitat de Columbia, se’ns va oferir la possibilitat d’allargar el nostre visat per fer pràctiques en empresa als Estats Units. Davant d’aquesta oportunitat, no m’ho vaig pensar dues vegades i vaig començar a fer entrevistes i processos de selecció en empreses de consultoria de les principals ciutats del país: Nova York, Washington DC, Chicago, San Francisco, Boston… Finalment, vaig trobar unes pràctiques a Washington DC, així que em vaig traslladar allà per passar els següents 6 mesos. Començar de zero una altra vegada! Trobar pis, aprendre com funciona la ciutat, conèixer gent nova, primer contacte amb el món laboral als Estats Units… Un cop més, una experiència que recordaré sempre i que va ser un gran aprenentatge.

Tornaria a repetir l’experiència? LES DUES, SENSE CAP MENA DE DUBTE. Estic convençuda que hi ha un abans i un després en la meva persona després d’haver viscut un any a l’estranger. Va ser un moment de creixement i enfortiment personal.