Un any sabàtic i 6 mesos a Hästekasen Farm

Amén Sialla GRAU EN MEDICINA

Hästekasen Farm – Bokenäs (Suècia)

per Amén Sialla Khiraoui

Gener-Juliol 2017

Hästekasen Gård és un projecte de granja a petita escala basada en els principis de la permacultura situat a la costa oest de Suècia. Creada al 2011 per Sebastian Näslund, la granja és centre de diverses activitats (agroforesteria, ramaderia, apnea, activitats a l’aire lliure, cursos de permacultura, etc.) que creixen i es creen cada any.
Em dic Amén Sialla Khiraoui, tinc 19 anys, i aquesta és la meva experiència.

Tot va començar després de la Selectivitat de Juny de l’any passat. Em vaig quedar a les portes d’entrar a la carrera que volia fer. Com que no en volia triar cap altre, vaig decidir prendre’m un any sabàtic i aprofitar per fer altres coses que no havia pogut fer abans, com fer una estada a l’estranger. Després de repetir la Selectivitat al septembre, vaig començar la cerca.

Servei de Mobilitat Internacional

Com que no sabia ben bé per on començar, vaig decidir adreçar-me a l’Estació Jove per rebre una mica d’orientació. Allà em parlaren del SMI, i em van concertar hora amb la Naila, qui és qui porta aquest tema. Aquest va ser el principi de tot: durant les següents setmanes, i gràcies a l’excel·lent ajuda d’ella, vaig aprendre com buscar ofertes per anar a l’estranger, diversos tipus de voluntariats, organitzacions que ho porten, el Servei de Voluntariat Europeu, etc.

Al cap de 2 mesos i mig, vaig trobar, de casualitat, el projecte en el qual estic. Com que era radicalment diferent al que en principi estava buscant, vaig decidir aplicar. I em van agafar! Així que ja només quedava fer les maletes i preparar-me mentalment. El 2017 començava amb el viatge de la meva vida.

Finalment, Suècia

El 13 de gener, vaig sortir de Barcelona en direcció Göteborg. Els nervis i l’emoció van fer difícil agafar son el dia anterior, i hores després, no havien disminuit. Al arribar a la ciutat, tot em va semblar impressionant. Els carrers, les llums, els mostradors, la gent,… Però encara quedava arribar a la granja. I al arribar, vaig quedar encara més impactat. Les vistes del fiord tot nevat (un dels pocs que Suècia té) amb lluna plena em van deixar sense paraules. Però tocava anar a descansar, que al dia següent la cosa començava.

Els primers dies van ser de desorientació total: nova casa, nous companys, nou país, nous reptes, nous problemes, etc. Però lentament, al anar coneixent als altres voluntaris, i fent feina a la granja, aquest petit indret suec es va convertir en una segona llar. I amb això, noves i diverses experiències van ocòrrer una darrere de l’altra.

Durant aquests mesos he tingut la oportunitat de fer amics d’arreu d’Europa (Alemanya, França, Suècia, Noruega, Estonia, Bèlgica, etc.) i d’Espanya; viatjar per Suècia i Noruega (Göteborg, Oslo, Estocolm, Gävle, Lidköping, etc.), tenir contacte directe amb la meravellosa naturalesa sueca; i milers de petits fets que sempre recordaré i portaré amb mi. I els que queden.

La cultura sueca

Suècia és un país molt peculiar. Amb una població que ronda els 10 milions d’habitants actualment, és llar de personalitats com Alfred Nobel, Astrid Lindgren, ABBA,… El seu territori, molt extens, és ric en paratges naturals i boscos, dels quals n’estan molt orgullosos i que determinen part de la seva cultura. A més, Suècia és un dels països més moderns, més rics, més igualitaris i més desenvolupats del món. Tot i així, en general, són reticents a la ostentació i els excesos, i solen apostar per models sostenibles i equilibrats al consumir. Totes aquestes característiques es reflecteixen en la seva forma de vida, i en les seves tradicions.

Hi ha molts fets i petits detalls que fan especial a la població sueca. Com per exemple, prendre’s una “fika“. Bàsicament, és un “coffee break“, en el qual aprofiten per fer un descans, prendre un tè/cafè i menjar uns dels seus magnífics dolços tradicionals mentre socialitzen. Els suecs els hi encanta prendre fika a totes hores, i és una part fonamental del seu dia a dia. Contràriament al que es creu, els suecs són gent oberta i amable, sobretot amb els turistes i els nouvinguts. El que sí que és cert és que són gent més reticent a donar el primer pas o a parlar en nivells intrapersonals. Però si els hi dones corda, la conversa pot durar hores i hores! I no cal preocupar-se per l’idioma: quasi el 90% de la població parla anglès. També es pot intentar parlar el suec, és un idioma molt peculiar, molt bonic i ple de musicalitat. Curiosament, són grans productors de música, els hi encanta la música, i per sobre de tot, Eurovisió. És quasi una festa nacional. Cada any, els suecs es reuneixen per veure Eurovisió junts, cantar, ballar i beure. És un gran event, del qual n’estan molt orgullosos. Com no, solen ser dels millors països edició rere edició.

Degut a les condicions climàtiques, la vida al carrer sol ser més reduïda, i solen socialitzar entre les quatre parets de casa. Això fa que, quan el bon temps arriba, surtin en massa a passar els caps de setmana a la natura fent picnics, activitats, navegar, etc. I quan és estiu, s’assoleix el colofó: midsommar. Cada any, durant el cap de setmana del solstici de juny, els suecs celebren la seva festivitat preferida, l’arribada de l’estiu. És un cap de setmana a la natura menjant bon menjar, cantant les millors cançons i bevent l’alcohol que no s’ha begut durant la resta de l’any. (A Suècia el consum d’alcohol és menor respecte altres països nòrdics, a causa del Systembolaget i els impostos altíssims sobre les begudes alcohòliques).

Passat l’estiu i el bon temps, arriben les festivitats pròpies de la tardor i l’hivern, que són una barreja de tradicions extrangeres, locals i religioses: Halloween, Tots Sants, Nadal, Santa Llúcia, etc. No obstant això, la gent sueca és molt laica i moderna. Que dos terceres parts formin part de l’Esglèsia és una qüestió purament cultural, social, i de “postureo“.

I per últim, però no menys important, el menjar. La gastronomía sueca es pot resumir en “kötbullar” (mandonguilles) i dolços. Especialment en els dolços, els suecs són mooooooolt llaminers i no s’estan de menjar els seus dolços tradicionals sempre que poden: “semla“, “kanelbullar“, “Prinsesstårta“, “Chokladboll“… A l’hora de fer una fika mai falten!

El que he après

Crec que no tinc prou espai per escriure tot el que he après. M’he adonat que amb experiències a l’estranger, cada dia s’aprèn coses noves, de tots els tipus. En el meu cas, a grans trets, he après un munt sobre Escandinàvia i la seva gent; conèixer i conviure altres voluntaris, la natura, el canvi climàtic; viatjar, permacultura, la producció d’aliments, com funciona una granja ecològica i molt més. He après a portar un ritme més calmat i senzill, però amb feina a fer a totes hores. He après quines són les alternatives al model agrícola actual: quins són els seus problemes (contaminació i destrucció del sòl, ús de químics, etc.) i quines alternatives van sorgint. He après a apreciar i gaudir de la natura, a valorar i ser conscient del nivell de vida que tinc. He après a fer amistats internacionals, a compartir i aprendre d’altres cultures. He après a aprendre, de totes i cadascuna de les vivències. Bones i dolentes, petites i grans.

Els meus consells

Viatjar val la pena. Viatjar mola. No t’ho pensis dos cops, si vols fer-ho, ara és el moment.
Bé, no sempre. Abans de plantejar-te una estada a l’estranger, va molt bé preguntar-se: per què? És una decisió important, i cal tenir clar el motiu, la motivació i la seguretat de dur-ho a terme. Si ho tens clar, llança-t’hi de caps!

Aquests són els meus consells abans d’un viatge fora de casa:

  • Fes una llista dels llocs/països que t’agradaria visitar (entre 5-10).
  • Busca quines són les opcions més bones per poder anar-hi (ofertes de feina, voluntariat, estudis, etc.) mitjançant l’Estació Jove, Internet, organismes públics, organismes europeus, ONG’s,…
  • Informa’t dels tràmits necessaris i de les ofertes(temps, requeriments, etc). Segurament reduirà la teva llista a la meitat.
  • No et rendeixis! La constància i la paciència són claus.
  • Un pla B sempre va bé.
  • Un cop sàpigues on vas i què faràs, informa’t del país i de l’activitat que desenvoluparàs, per a més seguretat.
  • Tingues la ment oberta, i sigues conscient que també passaràs moments durs.
  • Però no et rendeixis! Aquestes experiències valen molt la pena, i et poden canviar la vida radicalment.
  • Prepara la maleta, fes una festa de comiat i de caps a l’odissea!

Espero que els meus consells us poguin ser útils! Gràcies per la vostra atenció i el vostre temps. Per a qualsevol dubte/pregunta, deixeu el vostre comentari.

Vi ses snart!