Recomanacions per anar a treballar a Gran Bretanya

Albert Muñoz

Fa dos estius que vaig decidir sortir de la meva zona de confort i viure una experiència diferent. Sempre m’havia rondat pel cap la idea de marxar un temps a l’estranger i poder millorar l’anglès de primera mà. Per aquest motiu, vaig optar per realitzar una estada a Londres, aprofitant les vacances d’estiu entre curs i curs de la universitat. Hi havia diferents opcions: fer un au-pair, anar a fer classes particulars, estades en projectes socials amb universitaris europeus, … Però l’opció que em va convèncer més va ser la de cercar feina allà. Adquirir experiència laboral a un país estranger també era una cosa que em cridava bastant l’atenció.

Camden Town

A l’hora de començar un repte com aquest sempre hi ha dubtes i sorgeixen imprevistos de tota mena, és totalment inevitable. Aquests poden ser molt diferents, des d’aspectes burocràtics fins a petits problemes esporàdics del dia a dia. Si realment vols guanyar-te la vida a un país estranger, has d’anar amb la mentalitat que al principi no serà fàcil, però que realment resulta molt gratificant. A més d’ampliar el teu currículum vitae i millorar un idioma d’una forma molt diferent, viuràs una immersió cultural que és molt difícil d’experimentar a través d’un viatge.

El primer pas que vaig realitzar va ser buscar empreses especialitzades a facilitar aquest tipus d’estades a l’estranger. Institucions que t’ofereixen i t’asseguren, d’entre diverses opcions: un lloc de treball, un habitatge i assessorament des de la seva oficina d’allà. Per fer-ho, vaig accedir a un lloc web de la generalitat, on consta un llistat d’agències amb qualitat garantida. Com és comprensible la selecció d’una o altra és a criteri personal.

Un dels problemes amb el que em vaig trobar, a l’hora d’emprendre l’aventura, va ser conèixer quins requisits necessitava complir (abans i durant l’estada allà). Per això he decidit fer un recull (a través de les meves vivències) dels aspectes que considero més importants i que s’han de tenir en compte per anar a treballar a Gran Bretanya:

Confecció del currículum vitae i la carta de motivació en anglès: el primer que has de fer és traduir el teu currículum vitae a l’anglès. També s’ha d’escriure una carta de motivació, és a dir, explicar amb les teves paraules perquè vols anar a treballar a Anglaterra i perquè l’empresa que et rebrà t’hauria de contractar. En definitiva explicar quin valor afegit pots aportar al negoci. És important que estigui ben redactada, ja que suposa la primera presa de contacte amb l’equip amb el que vols treballar.

Un carrer a prop del Buckingham Palace

Entrevista a través de Skype des de Catalunya: en el meu cas, un cop enviat els documents de presentació esmentats anteriorment, vaig acordar una data amb l’empresa per realitzar una entrevista en línia. Aquesta anava a càrrec d’una persona del departament de recursos humans de la corporació, i per descomptat, va ser en anglès. Bàsicament la conversa es va basar en respondre preguntes auto descriptives. Tan variades com: el perquè volia anar a Anglaterra, si era estudiant o no, si tenia experiència laboral prèvia, … L’objectiu principal d’aquestes tècniques és poder veure si la persona que busca feina pot establir una conversa en anglès amb un mínim de facilitat, i alhora establir un perfil sociodemogràfic de l’individu. La resposta de si t’acceptaven o no va ser comunicada a través de correu electrònic unes setmanes més tard. En principi si l’empresa et diu que ets vàlid, tens el vistiplau per anar Anglaterra. Això si, s’han de pactar les dates i aspectes referents a l’inici de l’activitat laboral abans de marxar.

– Entrevista amb el gerent: un cop a Anglaterra vaig haver de quedar amb el “manager” de l’empresa abans de començar a treballar. La trobada principalment serveix com a presentació i establir una conversació amb l’encarregat, per poder veure que tens un nivell mínim de l’idioma. També serveix per fer gestions burocràtiques i pactar el dia d’inici de l’activitat laboral.

 

Aspectes necessaris per a treballar a Gran Bretanya

Un cop amb el lloc de treball assegurat, s’han de realitzar una sèrie de gestions administratives que realment et poden resultar de molta utilitat en el transcurs la teva estada. Aquests tràmits són els següents:

London Eye

– National Insurance Number: és el número de seguretat social d’Anglaterra. Per aconseguir-lo necessites buscar l’oficina més pròxima al teu domicili o la que et recomani el “manager” del teu lloc de treball. Un cop localitzat el lloc, s’ha de trucar per tal de concertar una visita, normalment es dóna unes dues setmanes després de la trucada (aquest tràmit es pot realitzar abans de marxar, però només recomano que es faci en cas que es tingui molt ben planificat tot). Un cop arribat el dia pactat, has d’anar a l’oficina i allà et demanaran les dades, el contracte de feina i altres documents identificatius pertinents. Si tot és correcte, el teu National Insurance Number arribarà al teu domicili d’Anglaterra a través d’una carta unes setmanes després. És important saber que a Gran Bretanya és totalment normal començar a treballar sense aquest identificador. Però al cap d’un cert temps és totalment legítim que l’empresa te’l demani, ja que les penalitzacions econòmiques són considerables i també afecten el teu propi sou. A més, el número de seguretat social anglès és vitalici, de forma que si tornes a Catalunya i en el futur vols anar a treballar a Gran Bretanya de nou, mai hauràs de tornar a fer aquestes gestions.

– Compte bancari: és molt important tenir un compte d’un banc d’Anglaterra. Igual que el National Insurance Number, pots començar a treballar a Gran Bretanya sense disposar-ne d’un. De fet, és força normal. Depenent de l’entitat, els requisits que et solen demanar per obrir un compte varien. Aquests solen ser: un document identificatiu com el DNI, el contracte laboral i la gran majoria també exigeixen un prova que estàs vivint allà. Per tant, el contracte de feina per si sol no val. Pots demostrar que vius a Gran Bretanya amb una factura domiciliada a la casa (que has de demanar al propietari del domicili) o donant el teu número de seguretat social d’Anglaterra. En el meu cas vaig optar per la segona opció, ja que pel simple fet de donar el número demostres que vius al lloc on dius. La carta de la seguretat social sempre s’envia al domicili en qüestió i és un demostratiu més que suficient. Obrir un compte bancari permet tenir més seguretat i poder comprovar els fluxos monetaris des del mòbil i l’ordinador, poder extreure diners dels caixers i domiciliar les nòmines de forma directa. També suposa una facilitat enorme a l’hora de fer el canvi de lliures a euros quan has de tornar a Catalunya.

L’ajuntament de Londres i el Tower Bridge

Deixant de banda els diferents requisits que acabo d’esmentar, crec que realment val la pena viure una experiència similar. Si vols millorar el teu nivell d’anglès, és molt probable que ho aconsegueixis. Però també aprendràs d’àmbits que no esperaves i viuràs moltes vivències enriquidores. En el meu cas, una de les coses que em va impactar més va ser la multiculturalitat dins de les empreses. Durant els tres mesos i poc que va durar l’experiència laboral a l’estranger, vaig conèixer gent de tot arreu del món: Portugal, Polònia, França, Lituània, Romania, Itàlia, Canadà, Índia i per descomptat, d’Anglaterra. Cadascun d’ells amagava una història al darrere. Des de gent que havia emigrat de forma definitiva del seu país d’origen a gent que estava de forma temporal, ja fos per tal d’aconseguir diners i poder cursar els estudis a la seva terra natal o bé per millorar el seu nivell d’anglès a través d’una immersió lingüística (com és el meu cas). Actualment segueixo tenint molt bona relació a través de les xarxes socials amb antics companys de feina. Si hagués preferit no sortir de la meva zona de confort, mai hauria pogut establir aquestes amistats.

Espero que aquest escrit hagi pogut servir per a qualsevol persona que estigui plantejant l’opció de fer una estada a l’estranger. En un principi els canvis són difícils, però en la majoria de casos aporten coses positives.