Voluntariat medioambiental amb Scottish Wildlife Trust Ayrshire

ROGER VIDAL GRAU EN BIOLOGIA

Quan finalment vaig acabar la meva carrera universitària en biologia a la UdG, com segurament li passa a molta altra gent, no sabia per on continuar… Quina era la millor opció si continuar estudiant i fer un màster, encara que tampoc tenia clar quin màster triar, si posar-me a buscar feina o simplement estudiar anglès. Al final vaig adonar-me que necessitava un temps per desconnectar una mica, pensar com volia enfocar el meu futur. És per aquest motiu que vaig decidir en aquell moment que la millor opció era marxar fora una temporada, concentrar-me només amb mi mateix i amb el que realment volia.
Primer de tot, vaig anar a L’Estació Espai Jove perquè m’assessoressin per a trobar una estada a l’estranger de llarga durada que pogués motivar-me i, alhora, practicar una mica més l’anglès. Gràcies a ells, vaig descobrir el Servei de Voluntariat Europeu (EVS) que em va permetre trobar un voluntariat a Escòcia com a assistent de camp en la gestió de diferents reserves naturals dins l’associació Scottish Wildlife Trust Ayrshire.
En el voluntariat, vaig tenir l’oportunitat de realitzar moltes tasques diverses per ajudar a la gestió i conservació del medi ambient, el control de plantes invasores, realització i col·locació de caixes niu, gestió de les rutes, la tala d’arbres amb un alt risc de caure i, fins i tot, realitzar un esdeveniment de conscienciació ambiental. A més, vaig poder implicar-me en un projecte que pretenia estudiar l’efecte de la pastura com a possible millora de la regeneració natural d’un bosc. Tot això en un ambient totalment relaxat i envoltat de companys que em van fer sentir com si fos a casa.
També vaig tenir temps per fer vacances, que les vaig aprofitar per fer un “trekking” de 15 dies per Escòcia on vaig creuar caminant una part dels Highlands. Fins i tot, em va donar temps per pujar a la muntanya més alta del Regne Unit, el Ben Nevis. Escòcia, segurament, pot ser dels millors llocs per fer “trekking”, ja que està permès acampar a tot arreu, tenint així l’oportunitat de despertar en mig de paisatges fantàstics. Si sou amants de la muntanya, els castells i el whisky no dubteu en visitar Escòcia. Els escocesos són famosos per la seva hospitalitat i amabilitat. En qualsevol pub es pot trobar gent sempre disponible per parlar d’interesantíssims temes d’actualitat com el Brexit, el canvi climàtic, la societat escocesa i per descomptat del whisky. Per molt gris o plujós que sigui el dia sempre hi haurà un pub on anar a gaudir amb la gent.

Descobrint fantàstiques zones naturals d’Escòcia

D’aquesta experiència em quedo sobretot amb la bona relació entre el meus dos mentors en Sandy i en Harry que sempre van estar allà per qualsevol problema i em van ajudar a integrar-me a Escòcia, els companys catalans que vaig fer a Glasgow, les fantàstiques zones naturals d’Escòcia i veure els Highlands Games. Totes aquestes experiències viscudes, a més de totes les universitats i museus que vaig visitar, l’aventura de viure en un poble completament nou per mi, compartir pis i haver-me d’espavilar per mi mateix m’han ajudat a tenir més clar fins a on vull arribar. A treure’m les pors del futur i a veure les coses amb una altra perspectiva. Ara sóc una persona més segura amb mi mateix i amb moltes ganes de seguir endavant i veure fins a on sóc capaç d’arribar.

Quedar meravellat explorant l’entorn

Finalment deixeu-me prevenir-vos de que l’anglès escocès no és l’anglès que un està acostumat a sentir a les acadèmies d’aquí. Però, encara que al principi probablement no entengueu res, al cap de les setmanes anireu agafant el ritme i després qualsevol altre accent anglès us semblarà fàcil! Jo aquí us deixo la principal paraula canviada: En comptes de dir “yes”, ells diuen “aye”.

Espero que us animeu amb els vostres reptes i que no dubteu en visitar Escòcia, és un país que us enamorarà per la seva gent i el seu entorn sempre relaxat malgrat del clima.